røgelse og røgelsespinde sant stave igennem tiderne

Røgelsespinde og røgelsens opståen

Røgelsespinde og røgelsens opståen

En røgelse opstår ved at blande harpiks der kommer fra et specielt træet Boswellia serrata, Boswellia thurifera eller B. sacra, sammen med andre aromatiske bark, frø, blomster, rødder, blade og krydderier udvundet fra nærmest stort set alle planter, træer & buske.

Røgelse/harpiks, brændte man af for at få den aromatiske duft rundt, i huset, kirken, eller hospitaler, fordi man mente at det havde terapeutiske fordele, og ja igen nogle lavede ceremonier med disse røgelser.

Røgelse er i gennem tiden blevet kaldt mange ting herunder:
Olibanum som er arabisk (mælken)
Virak som er dansk udtales wî-rôk, (vie-røg) der betyder (højtidelighed eller ceremoni)
Incendere som er det latinske navn der betyder at brænde

Selv fra helt gamle dag blev røgelse brugt i ritualer

Røgelse er blev brugt i store mængder ved de religiøse ritualer, og det sige at den romerske kejser Nero, afbrændte så stor en mængde røgelse, at det kunne have dækket Roms forbrug af røgelse i et helt år, da hans kone Poppaea blev begravet. Se vores store udvalg af røgelsespinde her

Røgelsespinde fra gammel tid til nutid

Lige fra at skabe en harmonisk duft i hjemmet, helse klinikken, hospitalet, akupunktøren, massøren, kontoret, frisøren, til at kunne lindre angst og dens brug i ceremonier, har den oldgamle aromatiske røgelse en rig, kulturel betydning, samtidig med alle de terapeutiske mange fordele, og selv dengang var den meget værdifuld hos både hekse shamaner og andet godtfolk, og alle de ritualer og traditioner er fulgt med os op igennem generationer hvor der er brugt røgelsespinde. Vi vil her forsøge at skitserer hvad røgelsen er god til, og du vil blive taget med igennem historien.

Hvad er røgelsespinde?

Røgelsespinde er altså på samme måde som røgelse et aromatiske biologisk materiale, og når der sættes ild til det, vil rummet fyldes med en røg og en duft, som kan medvirke til ro og balance samt at du nemmere kan komme ned i en meditativ tilstand.

Hvordan skal man tænde røgelsespinde

Der er ingen specielle regler for hvordan en røgelsespind skal tændes, men det er dog nødvendigt at der kommer ild i den for at partikler fra både harpiksen og de andre ingredienser den er blandet med frigives. Når du har tændt ild skal du, når ilden har fået rigtig fat blæse flammen ud, og sætte den i en røgelsespindsholder.

Røgelsen kommer fra

Røgelsens historie går som sagt helt tilbage til oldtiden, hvor afbrænding af røgelse var forbundet med åndelig og spirituel praksis samt religion. I oldtiden begyndte man med at brænde naturlige materialer såsom bark, bær og harpiks fordi man fandt ud af at disse dele frigav en behagelige aroma. Det blev også brugt tilbage i det gamle Egypten, og senere hen kom det til til Grækenland samt Rom. I Egypten blev Frankincense meget populært, specielt når der blev lavet en religiøs ofringer, samt ved tilbedelse og beskyttelse af de døde. Og af selvsamme grund er disse ældgamle metoder brugt i den spirituelle verden i dag.

Hvordan kan du bruge røgelsespinde?

I dag bruges røgelsespinde overalt på jorden, herunder i mange kulturer, og af dem der har en spirituel praksis, til at skabe en beroligende atmosfære og et afslappende miljø. Og det er da ej heller uden grund at det er blevet populært, for vore lugtesans er en af de mest kraftfulde sanser vi har, som igen gør at vi har evnen til at ændre følelser og hvordan ting opfattes på, på ja ganske få sekunder. Og igen af selvsamme grund er afbrænding af røgelse en af de mest powerfulde måder at forbedre omgivelserne.

Mange der dyrker yoga og meditation, bruger røgelsens dufte til at komme ned i dybere meditativ tilstand, hvor der også opstår en stor fokus på det det der er brug for at have fokus på lige nu. Og dufte kan da også være med til at skabe en følelse af behagelighed og hjemlighed på ganske få øjeblikke. Noget der i øvrigt også kan bruges hvis du skal sælge et hus, bare tænk på duften af f.eks. hjemmebag, der kan få køberen til at føle sig hjemme og have lyst til at gå ud og bage i netop dit køkken. En traditionel røgelse med dufte så som Frankincense og Myrra er perfekte til alle de, der ikke har stor erfaring med røgelse, da netop disse to er fantastiske og afslører eksotiske dufte, som tusindevis af mennesker hver dag nyder godt af.

Nogle kulturer udviklede forskellige former for røgelse, blot ved at tage en bambuspind som de belagde med en brændbar “pasta” lavet af kul, bindemidler, bambusfibre og herefter rullede de den i et duftmaterialer som blandt andet kunne komme fra æteriske olier.

Hvad er røgelseskegler?

Røgelseskegler har lige som pinden også været kendt fra ja de gamle egypteres tid. og det der udmærker sig ved denne er at den ikke har en støttende pind i midten, og den laves ved at presse duft materialet til en lille pyramide formet røgelseskegle. Fordelen er at denne kegle vil producere en stærk duft, for det meste meget stærkere en de der er på en pind, selv om det ikke holder lige så længe.

Findes der også blomster røgelsesstave?
Det korte svar er JA, og fordelen ved røgelse lavet fra blomster, er at du kan få duften fra den naturlige aroma af blomsten lige når du måtte ønske det. De mest traditionelle blomster der bliver brugt er rosen, lavendel, og jasmin, og det er der da også en grund til, f.eks. har lavendel meget afslappende virkning på krop og sind, og kan være fantastisk hvis du har brug for hjælp til at falde i søvn, det er da også derfor at man foreslår at du brænder lavendel af om aftenen. Hvis vi ser på duften fra ​​rosen, er det en romantisk duft, der kan bringe sindet ud over de vilde våger, og skabe en oase af romantik, og en stemning der er overbærende.

Igen, gå på jagt i alle de aromatiske og himmelske røgelsesformer her på siden, og har du brug for æteriske olier kan du finde dem her

Indkøbskurv