Plastikposer
Hvorfor er reglerne sådan at du skal betale for plastikposer?
Fra og med den 1. januar 2021 lægges der en minimumspris på 4 kroner for enhver bærepose i butikkerne, uanset størrelse eller materiale. Samtidig bliver det forbudt at anvende plastikbæreposer.
Den overvejende del af vores plastikaffald ender i dag i store forbrændingsovne, hvilket er skadeligt for både klimaet og naturen. Forbuddet mod de lette plastikposer, der sjældent genbruges, sigter mod at ændre denne praksis. Selvom det stadig er muligt at købe bæreposer, vil de nu koste mindst 4 kroner, hvilket kræver en bevidst beslutning om nødvendigheden af posen.
Minimumsprisen på 4 kroner sender et klart signal om vigtigheden af at genbruge bæreposer i stedet for at kassere dem efter kun én brug. Miljøministeren skal øges til at accelerere den grønne omstilling og øget genbrug og genanvendelse. Forbuddet mod gratis bæreposer markerer et skridt væk fra den brug-og-smid-væk-kultur, der bidrager til den store mængde plastikaffald, der ender i verdenshavene hvert år.
Forbuddet mod tynde plastikbæreposer, både med og uden hank, samt indførelsen af minimumsprisen på 4 kroner, trådte i kraft den 1. januar 2021 og blev vedtaget af regeringen og et bredt flertal i Folketinget. Små, tynde plastikposer, som bruges til frugt og grønt for at undgå madspild og opretholde fødevarehygiejne, forbliver lovlige, da forbruget af denne type poser er relativt lavt i Danmark.